Hoe werkt formulieren maken?

9 oktober, 2015

Naast het contactformulier, dat makkelijk een basisformulier weergeeft, hebben we ook een block gemaakt die gebruikt kan worden voor complexere formulieren.

1. Sleep het 'formulieren maken' block op de plek waar je een formulier wilt tonen.
  2. Klik op het tandwieltje om het instellingen scherm te tonen.
  3. Klik op de knop 'Nieuw formulier', er wordt een nieuw formulier toegevoegd aan het uitklapmenu.
  4. Selecteer uit het uitklapmenu "Nieuw formulier".
    Er opent een reeks tabbladen met verschillende opties, te beginnen met configuratie.
  5. Vul hier de omschrijving van het formulier in en een tekst die wordt weergegeven als het formulier verzonden is. Ook kan je hier de tekst van de verzendknop aanpassen. Vergeet niet een e-mail adres in te vullen waar de mail naar toe vetuurd moet worden. Het veld "Kopie mailen naar bezoeker" zal nu nog niet gevuld zijn, deze kan je later nog aanpassen wanneer het formulier klaar is. Standaard worden alle resultaten opgeslagen in de database, maar je kan er voor kiezen dit uit te zetten.
  1. Klik nu op het tabblad Formulier layout, daar zie je de eerste verzameling.
    Een verzameling is een container voor velden. Je kan meerder verzamelingen in een formulier hebben om bijvoorbeeld het formulier overzichtelijker te maken voor de eindgebruiker. Zo kan de eerste verzameling "naam, adres, woonplaats" velden bevatten en een tweede verzameling "bedrijfsgegevens, telefoonnummer, etc.". Ook kan je de naam aanpassen, een label tonen, en "omlijning tonen" aanzetten als je op  klikt. Een verzameling kan ingeklapt worden door op  te klikken. Als je een verzameling inclusief alle velden wilt weghalen klik je op .
  2. Klik op de knop 'Nieuw veld toevoegen', er verschijnt nu een lijst met mogelijke velden om te selecteren.
  3. Klik op een veld om dit veld aan je formulier toe te voegen. Je ziet dat het gekozen veld aan je verzameling is toegevoegd.
  4. Klik op het veld in de verzameling om de eigenschappen van het veld aan te passen en druk op opslaan.
  1. Als je alle velden hebt ingevoerd moet je het formulier opslaan.
  2. Klik nogmaals op het tandwieltje om de instellingen te openen en selecteer je net gemaakte formulier en klik op opslaan.
  3. Je nieuwe formulier is nu op je website geplaatst.
    Je kan dit formulier nu op elke pagina gebruiken.